NEWSLETTER

Here we share our ideas

LLOYD RESIDENCE

The Lloyd residence is located in the hills of Mandeville with views of the southern coastline of Jamaica. The design is an exploration into the making of a naturally ventilated home in a tropical climate and within the design principles of Architect Geoffery Bawa.
The design facilities the viewing of the coastline from all major spaces within the house while making each space “one room wide” to maximize the use of natural ventilation and light which is abundant in the Caribbean in order to lower/ reduce the energy cost and lifecycle cost of the house. This is achieved through the use and placement of an internal courtyard and adjoining communal spaces that connect with the outside landscape making it a place to live and call home.

READ MORE

GARRAWAY RESIDENCE

This is small retirement home for a mature couple on a plateau in Salt Hill, St Andrew, Jamaica. This house has a 360-degree view, with the Blue Mountain peak as its backdrop. It was designed within a modernist frame work with an combination/ assembly of carved, solid and void forms while integrating sustainable principles and techniques in order to make the house energy-efficient. The house is completely solar powered while collecting and reusing rainwater and maximizing internal light and ventilation. The house has balconies, roof terrace and outdoor deck spaces that allow the occupants to connect with the surrounding lush landscape from all rooms and spaces within.

READ MORE

FORBES RESIDENCE

The Forbes Residence is located in Montego Bay, Jamaica perched on the hills of Coral Gardens overlooking the Caribbean Sea. This house was a further exploration into the design principles of making each space ” one room wide” to maximize the lighting and ventilation within the design. Instead of using a courtyard, a pool deck was introduced to act as a design feature as well as a means of cooling for the internal spaces. All rooms within the house opens out with large sliding or swinging doors to the pool area on both levels. The pool is the main focus of the house and is accentuated by tranquil sounds of running water and waving reflections within each internal space with changing moods from day to night.

READ MORE

DRY VALLEY DESIGN COMPETITION

This was a housing competition put on by the Housing Agency of Jamaica (HAJ) in North Coast Georgian Heritage town of Falmouth, Trelawny, Jamaica. The site is 500 acres and situated 2 miles out of the town of Falmouth and is meant to be a housing development for the workers and staff of the new cruise ship destinations developments being carried on by the Royal Caribbean Cruise Line. This design proposal comprised of over 1000 houses with supporting commercial and heritage tourism attractions for the creating of revenue and exchanges of goods and services.
The development had two housing units that not only implemented energy saving devices but were also expandable by 100% of its original sizes with 20% of the cost of the initial value of the unit without any demolition. Each unit was designed to be a “housing starter” which would be smaller in size as to allow the cost of each unit to be reduced therefore enabling an increase in the amount of persons that would be able to afford them while giving them the potential to increase the size of the units as their families and resources would grow in the future.

READ MORE

CHATANI

YEAR : 2015 LOCATION : CATEGORY :

READ MORE

BARRY RESIDENCE

The Barry Residence is a single story tropical modern home nestled in the hills of Plantation Heights, Jamaica. This private low-rise home is designed to take advantage of the spectacular views towards the historic Caymanas Plantation and the nearby Bay and Caribbean Sea.

READ MORE

ALEXIS RESIDENCE

The Alexis residence is located in Jacks Hill in the hills of St Andrew, Jamaica looking back at the Blue Mountain range. This house is an exploration into developing a Modern Caribbean esthetic that is responsive to our Caribbean Climate while satisfying the client needs for open spaces, connection to views, efficient usage of the lands with the flexibility of building the house in two phases.
The house is nestled into the steep hillside and designed to have two distinct faces. The hard southern exterior edge highlighting the entry while signifying a protected boundary and edge in contrast to a transparent north face with two story glass curtain walls to the rear of the site which captures breath taking views of the nearby mountains plants and foliage. This design decision blurs the lines and division between the structure and nature. The insides spaces become one with nature through clear expanses of glass and the internal courtyard and connecting bridge spanning from the living to privates/ sleeping areas. we explored a wide material palette of concrete wood steel and glass, all carefully arranged to make this piece of architecture.

READ MORE